اهمیت ضمیر ناخودآگاه در موفقیت بیشتر

ضمیر-ناخودآگاه-

اهمیت ضمیر ناخودآگاه در موفقیت بیشتر

اگر بدانید نیرویی قدرتمند در درون شما نهفته است که می تواند حال شما را همواره خوب نگه دارد و شما را همواره به سمت اهدافتان تشویق کند و شما را در مسیر اصلی زندگیتان نگه دارد قطعا تعجب خواهید کرد. درواقع صرف هدفگذاری و تلاش برای رسیدن به اهداف کافی نیست و گاهی علیرغم تلاشهای زیاد به آنچه خود را لایقش می دانیم نمی رسیم و شاید یکی از دلایل اصلی آن نداشتن تفکر مناسب است. در این مقاله می خواهیم در خصوص بخشی از مغز خود و مکانیزم آن که می تواند در بهبود عملکرد ما بسیار مهم و موثر باشد صحبت کنیم: ضمیر ناخودآگاه

ضمیر ناخودآگاه چیست و چرا مهم است؟

اگر گواهینامه رانندگی داشته باشید و چند سالی از رانندگی کردن شما بگذرد، احتمالا تایید خواهید کرد که در روزهای اول یادگیری رانندگی چقدر استرس داشتید و مدام حواستان به همه چیز بود که مبادا اشتباهی صورت بگیرد، مثلا مدام حواستان بود که الان دنده مناسبی برای سرعت فعلی ماشین است یا خیر یا آینه ها در جای مناسب خود تنظیم شده اند یا خیر.

اما پس از مدتی این موضوعات برای شما کاملا عادی شد و حال بدون صرف انرژی خیلی زیاد می‏توانید رانندگی کنید و بسیاری از کارها مثل دنده عوض کردن را کاملا ناخودآگاه و در زمان درست انجام می دهید. بله دقیقا نکته همینجاست، ناخودآگاه انجام دادن یک سری امور و بدون فکر کردن!

درواقع بسیار از کارها از بخش خودآگاه مغز ما، پس از مدتی که آن را انجام دادیم و به مهارت رسیدیم به بخش ناخودآگاه مغز ما منتقل می شود و می توانیم با انرژی کمتر و به راحتی آن را انجام دهیم. نخستین بار زیگموند فروید بود که در نظریه رانکاوانه خود به این مهم اشاره نمود، بخشی از مکانیزم مغزی ما که شامل احساسات و افکاری است که خارج از آگاهی ماست ولی همواره با ماست و بر افکار آگاهانه و عملکرد ما تاثیر می گذارد، حتی تنفس ما هم حاصل این بخش از مغز ماست و به صورت خودکار و بدون فکر و انرژی در حال انجام آن هستیم.

کوه یخ:

مثال معروف کوه یخ در اینجا هم کاربرد دارد، درواقع بخشی از کوه که در بالای سطح آب قرار دارد را می توان به بخش خودآگاه مغز تشبیه نمود که علت پایداری این بخش از کوه و آنچه ما می بینیم، بخشی بزرگتری از کوه است که زیر آب است و برای ما قابل رویت نیست. درواقع بخش قابل رویت روی آب بخش خودآگاه و بخش بزرگتر زیرآب هم به نوعی ضمیر ناخودآگاه ماست.

حال که کمی با مفهوم ضمیر ناخودآگاه خود آشنا شدیم سوال این است که چرا این بخش مغز اینقدر مهم است و چه کاربردی در زندگی ما می تواند داشته باشد. تصور کنید که بدون صرف انرژی، ذهن ما مدام پر از افکار مثبت و انرژی بخش باشد و در هر لحظه پر از انگیزه برای حرکت به سوی اهداف خود و کارهای خوب در زندگی خود باشیم. به نظرتان جذاب نیست!

البته موضوع به این آسانی ها هم نیست و ضمیر ناخودآگاه ما بسیار سرکش تر از این حرفهاست، پس چه باید کرد؟

برنامه ریزی ذهن ناخودآگاه:

همانگونه که احتمالا تا اینجا متوجه شده اید، بخش ناخودآگاه ذهن ما در عین قدرتمند بودن، کاملا قابل برنامه ریزی است، ولی اگر آن را خودتان برنامه ریزی نکنید، خود به خود برایتان برنامه ریزی خواهد شد. درواقع اگر حواسمان به ورودی‏های ذهن خود، مانند آنچه در شبکه های اجتماعی می بینیم، در برنامه های تلویزیون و اخبار و فیلمها می بینیم و می شنویم و یا از اطرافیان خود می شنویم و … نباشد بر اساس احساسات و افکار و تمایلاتی که این ورودی‏ها منتقل می کنند، ضمیر ناخودآگاه برنامه ریزی می شود. پس مهمترین وظیفه ما شناخت بهتر ضمیر نخودآگاه و برنامه ریزی و به خدمت گرفتن آن در راستای اهداف و زندگی خود با کمک ذهن خودآگاهمان می باشد و همچنین ساختن عادتهایی درست در جهت تقویت برنامه ریزی درست ضمیر ناخودآگاه.

راه‏های به خدمت گرفتن بهتر ضمیر ناخودآگاه:

ضمیر ناخودآگاه خود دریای بزرگی است که در یک مقاله نمی توان در خصوص تمام ابعاد آن صحبت نمود، در اینجا به اختصار به چند آیتم مهم که می تواند به ما در به خدمت گرفت ذهن ناخودآگاه کمک کند اشاره خواهیم نمود:

استفاده از جملات تاکیدی مثبت:

یکی از مهمترین و بهترین روشهای ممکن برای برنامه ریزی ذهن ناخودآگاه، تکرار جملات مثبت در خصوص اهداف و خواسته‏ها و تمایلات، چند بار در طول روز می باشد، به عنوان مثال:

من هر روز سلامتر و شادتر و قوی تر و ثروتمندتر می شوم

من یک مدیر/کارشناس/معلم/… توانمند و کاربلد هستم و هر روز در کار خود بهتر نیز می شوم

من عاشق خانواده خود هستم و در برقراری ارتباط با همه آدمهای اطراف خودم عالی عمل می نمایم

مرتب ایده های عالی و ثروت آفرین به ذهن من می رسد

و ….

تکرار مداوم این جملات ذهن ناخودآگاه شما را متقاعد می کند که آنها درست هستند و در نتیجه ذهن خودآگاه شما نیز در راستای همین افکار رفتار خواهد نمود.

در این خصوص، در صورت تمایل، پیشنهاد می شود بیشتر مطالعه و تحقیق نمایید.

پر کردن اطراف خود با آدمهای مثبت اندیش:

اینکه اطراف شما پر از آدمهای خوشبین و مثبت اندیش باشد بسیار در ذهنیت شما موثر است تا شرایطی که اطرافیان شما را آدمهای بدبین و همیشه ناراضی که مرتب نیمه خالی لیوان را می بینند و در حال صحبتهای منفی هستند تشکیل دهند. فراموش نکنید آنچه می بینید و می شنوید در برنامه ریزی ناخودآگاه شما بسیار موثر است.

به حداقل رساندن استفاده از شبکه های اجتماعی:

یکی از مهمترین ورودی های این روزهای ذهن همانگونه که بالاتر نیز عنوان شد شبکه های اجتماعی است و بسیار مهم است که از دنبال کردن صفحاتی که به موضوعاتی که غیر از اهداف شما هستند، ممانعت نمایید.

شروع و اتمام روز با افکار مثبت:

قبل از خواب و بعد از بیدار شدن دو زمان کلیدی برای برنامه ریزی ذهن است و مهم است که برای حال خوب در این دو زمان با کمک جملات تاکیدی  مثبت و همچنین مرور اهداف و موفقیتهای روز، ذهن خود را به مثبت ترین شکل ممکن برنامه ریزی نمایید.

اهمیت به سلامتی و تغذیه و خواب:

برای داشتن ذهن مثبت نیاز به یک بدن سالم است و برای داشتن بدن سالم مهمترین فاکتورها تغذیه مناسب و داشتن خواب با کیفیت و کافی است.

تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس:

همانگونه که در مقالات قبلی سایت نیز عنوان شده بود، داشتن عزت نفس و ارزش قائل شدن برای خویش و همچنین اعتماد به نفس در مهارتها و نقاط مثبت خود، برای داشتن ذهن و زندگی سالم و موفق بسیار حائز اهمیت است.

پیشنهاد برای شروع:

از موارد بالا پیشنهاد می شود برای یک شروع خوب برای برنامه ریزی بهتر ذهن ناخودآگاه خود، ابتدا زمان استفاده از شبکه های اجتماعی و رسانه های جمعی خود را در طول روز کاهش دهید، و همچنین لیستی از جملات تاکیدی مثبت منطبق بر اهداف خود تهیه نموده و هر روز صبح پس از برخواستن از خواب با صدای بلند تکرار نمایید. و تا می توانید با مطالعه، دانش خود در خصوص این بخش جذاب مغز خود را گسترش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید