اصول اولیه برنامه ریزی شخصی

برنامه-ریزی-شخصی

‌اصول اولیه در برنامه ریزی در زندگی شخصی

احتمالا برای شما هم بسیار پیش آمده است که در امور زندگی خود و بر اساس اهداف خود، برنامه ریزی‏‌هایی نموده باشید ولی نتوانسته اید به برنامه عمل نمایید و در اجرای آن برنامه و تحقق اهداف خود دچار مشکل شده باشید. در خصوص نحوه هدفگذاری و برنامه ریزی‏‌های اجرایی، بسیار در این سایت صحبت خواهیم کرد. در ابتدا و در ادامه این مقاله، به اصول اولیه‏ ای که برای طرح ریزی یک برنامه موفق باید توجه بیشتری نمود، صحبت می‏نماییم.

اصول مهم در حین برنامه‌ریزی:

دانستن اهمیت برنامه ریزی در پیشبرد امور زندگی:

موضوع نیاز به گذاشتن 80 درصد زمانی که در اختیار داریم برای تیز کردن تبر پیش از قطع یک درخت را قطعا بارها و بارها شنیده‏ اید ولی مهم است که باور داشته باشید بدون برنامه ریزی مناسب و زمان کافی گذاشتن برای برنامه ریزی کردن، رسیدن به اهدافمان ممکن نیست.

شناخت نقاط ضعف و قوت خود پیش از هدفگذاری و برنامه ریزی:

هرچه شناخت بیشتری از خود و نقاط ضعف و قوتمان داشته باشیم، بیشتر می‏توانیم برنامه ‏های اجرایی و عملی تری تهیه کنیم و احتمال بیشتری هم برای موفقیت خواهد بود. درواقع باید بدانیم در چه زمینه ‏هایی بهتر عمل می‏نماییم و در چه زمینه‏ هایی نیاز به بهبود داریم تا بتوانیم واقع گرایانه تر برنامه ریزی کنیم، به عنوان مثال اگر به لحاظ توان بدنی امکان فعالیت ورزش سنگین بیش از نیم ساعت در روز را نداشته باشم، طبیعتا نباید برای کاهش وزن خیلی زیاد برای یک ماه آینده خود برنامه ریزی نمایم که باعث سرخوردگی و رها کردن برنامه ورزشیم شود.

مشخص نمودن اولویتها:

فراموش نکنید منابع ما محدود است. درواقع انرژی و زمان مشخصی را در اختیار داریم که می توانیم برای آن برنامه ریزی نماییم و برای همین همواره باید حواسمان به اولویتهای اصلی زندگی و اهدافمان باشد تا بر اساس آنها برنامه ریزی کنیم

مکتوب نمودن هدفها و برنامه ها:

حتما بارها شنیده‏‌اید که باید اهداف را نوشت، درواقع اهمیت این موضوع خیلی خیلی زیاد است و با نوشتن اهداف و برنامه‏‌ها و قرار دادن آن در جلوی چشم، قدم بزرگی در راستای اجرای موفق آنها برداشته‌‏ایم، چرا که با مرور آنها احتمال بیشتری در جهت عمل کردن به آنها وجود دارد. 

شناخت محدودیتهای زندگی خود و برنامه ریزی بر اساس  واقعیتها:

اگر کارمند هستید و می‏خواهید مهارت جدیدی را بیاموزید و در حال برنامه ریزی برای آن هستید باید لحاظ کنید که حداقل روزی 8 ساعت سرکار هستید و البته زمان رفت و برگشت از سرکار به خانه و خستگی‏های آن را نیز در نظر بگیرید تا بتوانید زمان مناسبی برای آموزش خود پیدا نمایید، شاید لازم باشد در روزهای تعطیل و انتهای هفته برای این کار زمان بگذارید. مشابه این مثال همواره باید حواستان به محدودیتهای زندگی خود باشد و واقع گرایانه برنامه ریزی نمایید.

اصول مهم در اجرای برنامه‌‏ها:

استفاده از ابزار مناسب:

مهم است که برای اینکه جزییات برنامه ریزی خود را فراموش نکنید از یک ابزار مناسب، مثلا یکی از اپلیکیشن‌های رایگان که به شما بر اساس تنظیماتی که انجام می‏دهید نوتیفیکشن یادآوری کارها را می‏دهد، استفاده نمایید.

 ولی در ساده ترین حالت ممکن می‏توانید از یک دفتر ساده استفاده کنید و هر شب کارهایی که طبق برنامه باید در روز بعد انجام دهید را در آن به عنوان To Do List خود بنویسید و در روز بعد بر اساس همان لیست کارها را جلو ببرید.

بالا نگه داشتن انگیزه و انرژی:

بابت برداشتن قدمهایی هر چند کوچک از برنامه خود، همواره خودتان را تشویق نمایید و برای خود هدیه ‏ای هر چند کوچک تهیه کنید و از اجرای برنامه های خود لذت ببرید. مرتبا لحظه رسیدن به هدف خود را تصور و از آن انرژی بگیرید، تا بتوانید به برنامه خود متعهد بمانید.

نا امید نشدن از عدم تحقق بخشی از برنامه:

اینکه بخشی از برنامه طبق زمانبندی پیش نرود و یا در اجرا، مشکلاتی پیدا شود نباید مانع ادامه دادن فعالیتهای ما گردد، هر جا احساس کردیم از برنامه منحرف شدیم دوباره باید بخشهایی که دچار مشکل شده است را برنامه ریزی مجدد نموده و به آن متعهد شویم و ادامه دهیم.

این ادامه دادن و نا امید نشدن مهم ترین مسئله ای است که باید مرتب به خود یادآور شویم.

برنامه ریزی وقتی ارزش می‏‌یابد که اجرایی گردد:

مهمترین خصوصیت یک برنامه قابلیت اجرایی آن است. درواقع هر چقدر واقع گرایانه تر و با لحاظ نمودن موارد فوق و البته با جزییات بیشتر برنامه‏ ای را تهیه نماییم، امکان اجرای درست آن نیز افزایش می‏یابد.

همچنین مهم است ، نقاط ضعف خود در برنامه ریزی را دریابیم تا در دفعات بعدی برنامه‏‌های موفق تری را تنظیم نماییم.

انعطاف پذیری و همچنین اجرای آن هم موضوع مهم دیگری است که باید به آن توجه نمود.

در بسیاری از موارد نیاز است که مسیر اجرای برخی از فعالیت‌های برنامه را تغییر داد، برای مثال اگر در پروژه بازسازی خانه خود، برنامه ریزی کرده بودیم که امروز بخشی از دیوار بیرونی خانه را رنگ آمیزی نماییم ولی به علت بارش باران امکانش وجود ندارد، می‏توان این کار را به فردا موکول نمود و به جای آن، کار مربوط به تغییر قفل‌های اتاق‌های خانه را، امروز انجام دهیم.
حال نوبت شماست که مهارت برنامه ریزی خود را با شروع به نوشتن برنامه بخشهای مختلف زندگی خود بهبود دهید!

 

دیدگاهتان را بنویسید