اهمیت ذهن آگاهی

اهمیت ذهن آگاهی

اهمیت ذهن آگاهی در افزایش تمرکز و بهبود عملکرد در پروژه ‏های کار و زندگی

قطعا برای شما هم بارها پیش آمده که هجوم افکار مزاحم در لحظات مهم زندگی باعث کاهش عملکرد شما شده‏ اند یا حتی باعث از دست رفتن یک فرصت مهم در زندگی کاری یا شخصی شما شده ‏اند.
به عنوان مثال زمانی را تصور کنید که قرار است یک پرزنت مهم از آخرین وضعیت پروژه را به مدیریت ارشد داشته باشید و درست در همان لحظه یاد دعوای روز گذشته خود با همسرتان می‏فتید و یا ذهنتان درگیر لیست کارهای مهم آخر هفته می‏شود و تمام تمرکزتان را در آن لحظه برای یک ارائه قوی و خوب از دست می‏دهید.
حتی بسیاری از اوقات، در هنگام استراحت و یا خواب هم عدم توانمندی در کنترل افکار باعث می‏شود تا فرآیند استراحت ما مختل شده و مدام احساس خستگی نماییم.
حال سوال این است که راه حل چیست؟
و چگونه می‏توانیم به ذهن خود در شرایط مختلف آرامش دهیم و با قدرت بر روی کار اصلی خود تمرکز کنیم. به قول بروسلی، یک مرد معمولی با تمرکز بالا، یک جنگجوی قوی است.

ذهن آگاهی چیست؟

ما باید بتوانیم برای مسائل مهم زندگی خود برنامه ریزی کنیم و مسائل و مشکلات را حل کنیم تا درگیری ذهنی کمتری داشته باشیم؛ با اینحال همیشه مسائل باز مهمی در زندگی وجود دارد و در بسیاری از اوقات هم افکار مزاحم زیادی، منطقی یا غیر منطقی، به ذهن ما هجوم میاورند و باید در چنین شرایطی برای افزایش تمرکز خود و آرام کردن ذهن خود کاری کنیم.
راه حل ساده، ذهن آگاهی است.
ذهن آگاهی به زبان ساده به معنای هشیاری آگاهانه و بدون هیچ گونه قضاوتی از لحظه حال می‏باشد.
اینکه بتوانیم بدون هیچ قضاوت و بدون عمیق شدن در افکاری که به ذهن ما هجوم میاورند صرفا ناظر آنها باشیم.
افکار ما بیشتر اوقات درگیر اتفاقات گذشته و یا پیش بینی رویدادهای آینده است و این سرگردانی مانع از ایجاد یک تمرکز قوی در زمان حال می‏گردد. باید بتوانیم افسار ذهن خود را کشیده و آن را برای تمرکز بر زمان حال بدون هیچ گونه قضاوتی تربیت کنیم.
داشتن ذهن آگاهی باعث کاهش استرس و در نتیجه مشاجرات در تیمهای پروژه و همچنین داشتن احساس بهتر و تمرکز بیشتر در کار و زندگی و در نتیجه بهبود عملکرد می‏گردد.

راه‏های افزایش ذهن آگاهی

برای بهتر شدن در ذهن آگاه بودن، باید برای لحظاتی هم که شده، ریتم زندگی خود را کمی آرام نموده، اندام خود را ریلکس کرده و بتوانیم در آرامش، برای لحظاتی فقط در لحظه حال زندگی کنیم. در ادامه به برخی راههای ممکن برای این مهم اشاره می‏نماییم:

1-اهمیت بالای تمرکز و ذهن آگاهی و ایجاد تعهد شخصی:

اولین و مهم ترین نکته همین است که از اهمیت بالای ذهن آگاهی مطلع باشید و برای آن در طول شبانه روز زمان اختصاص دهید و متعهد شوید که حتما تمرینات لازم را انجام می‏دهید تا از مواهب آن بهره‏ مند شوید.

2-تمرینات تنفس:

یکی از مرسوم‏ترین، ساده ‏ترین و البته موثرترین تمارینی که می‏توان برای ذهن آگاه بودن انجام داد، تمرینات مختلف تنفسی است.برای چند لحظه، در جایی آرام، با ستون فقرات صاف بنشینید و تنفس های عمیق شکمی با بینی انجام دهید.
به عنوان مثال یکی از بهترین تمرینها به این شکل است که چهار ثانیه دم انجام دهید به گونه‏ ای که شکم شما پر از هوا شود، سپس چهار ثانیه تنفس خود را نگه دارید و در چهار ثانیه بازدم انجام دهید و حدود ده بار این تنفس را ادامه دهید و در تمام این مدت صرفا بر روی تنفسهای خود متمرکز شوید و تلاش کنید به موضوع دیگری فکر نکنید.

3-انجام یوگا:

یوگا و به طور خاص هاتایوگا ورزشی عالی برای افزایش تمرکز و ذهن آگاهی است و جدای از تاثیرات فیزیکی مثبت، از بعد روحی هم تاثیرات فوق العاده ‏ای دارد و به شدت می‏تواند در ذهن آگاهی موثر باشد.

4-انجام مدیتیشن:

منظور از مدینیشن یا مراقبه تکنیکها و روشهایی است که در آن شخص توجه خود را به درون خود برده و به آرامش ذهنی و جسمی بیشتری می‏رسد.
یکی از مرسومترین مدیتیشنها، صاف نشستن بر روی زمین در مکانی آرام و یا دراز کشیدن بر روی زمین به صورت طاقباز و انجام تنفس‏های عمیق و تمرکز بر روی اندام بدن به ترتیب، و ریلکس نمودن آنها است.

5-نیایش:

انجام نیایش با خداوند همواره یکی از بهترین روشها برای حال خوب و ایجاد تمرکز مناسب است.

6-استفاده از اپلیکیشنها و برنامه‏ های کاربردی:

در حال حاضر اپلیکیشنهای داخلی و خارجی مختلفی در فضای اینترنت موجود است که به صورت رایگان امکان مدیتیشن های مختلف را برای شما فراهم می‏آورند که با یک جستجوی ساده به آنها دسترسی پیدا خواهید نمود.
با کمک این برنامه ‏ها می‏توانید بدون محدودیت در هر زمان و مکانی به مدیتیشن بپردازید.
انجام خود مدیتیشن بسیار مهمتر از شرایط آن است، بنابراین سخت نگیرید و ایده ‏آل گرایی نکنید و با هر شرایطی که شد و در هر وضعیتی که بودید حتی به مدت یک دقیقه هم که شد، تمرینات را انجام دهید.

7-سپاسگزار باشید:

اینکه یاد بگیریم از داشته ‏های خود لذت ببریم و شکرگزار خداوند بابت تک تک آنها باشیم و البته سپاسگزار اطرافیان خود در زمانهایی که به ما لطف می‏کنند باشیم، می‏تواند به میزان خیلی زیادی باعث آرامش بیشتر و حال بهتر ما در زندگی روزمره گردد.

8-کند نمودن ریتم بخشهایی از زندگی:

اگر بتوانیم، آگاهانه صرف وعده ‏های غذایی خود را کمی آرامتر کنیم، علی خصوص وعده‏ هایی را که در کنار خانواده خود هستیم و از غذای خود لذت بیشتری ببریم و یا اینکه بتوانیم انجام کارهای شخصی خود، مثلا مسواک زدن شبها را آرامتر و با آگاهی به لحظه حال انجام دهیم، عملا تمرینهای موثری در راستای ذهن آگاهی خود انجام داده ‏ایم.

9-ذهن آگاهی در زمانی که سر کار هستید:

اگر سخت نگیرید، سر کار هم قطعا می‏توان تمرینات ذهن آگاهی را انجام داد، مثلا یک ربع قبل از یک جلسه مهم و یا یک ارائه مهم، می‏توان بر روی صندلی خود یا اگر امکانش بود در جایی آرام و خلوت، مثلا اتاق جلساتی که در آن لحظه خالی است نشست، در صورتی که امکانش هست چشمان را بست (یا حتی با چشمان باز) و چند نفس عمیق کشید و عضلات خود را ریلکس نموده و یا حتی چند حرکت کششی ساده پشت صندلی انجام داد، سپس یک لیوان آب بنوشید و با حسی مثبت و پرانرژی به جلسه خود بروید.

10-پیاده روی روتین:

اینکه در طول هفته و یا در صورت امکان هر روز، تایمی مشخص را به پیاده روی با سرعت کمی بیش از حد معمول بپردازید به گونه ‏ای که کمی عرق کنید، می‏تواند در آرامش و تمرکز ذهنی بسیار موثر باشد. اگر این پیاده روی در طبیعت و فضای سبز و آب و هوای مناسب باشد بسیار موثرتر خواهد بود.

11-تغذیه مناسب:

داشتن تغذیه مناسب و کنترل حجم غذا هم می‏تواند به تمرکز ما کمک شایانی نماید.
مصرف به اندازه غذاهایی مانند گردو، تخم مرغ، شکلات تلخ، اووکادو، ماهی سالمون، سبزیجاتی همچون بروکلی و …و حذف قندهای مصنوعی و نوشابه‏ های گازدار هم در افزایش تمرکز می‏تواند موثر باشد.

12-کنترل ورودی های ذهن:

عامل دیگری که تمرکز ما را بیشتر نموده و در ذهن آگاهی موثر است کنترل ورودی‏های ذهن خود است، اینکه مدام درگیر اخبار روزانه باشید و مرتب در حال بالا و پایین کردن شبکه ‏های اجتماعی باشید قطعا باعث درگیری ذهن و هجوم افکار مهاجم بیهوده می‏شود.
بنابراین باید بتوانید برای خود در خصوص کنترل ورودی‏های ذهن خود برنامه ریزی نمایید و به عنوان مثال بیش از نیم ساعت در روز، بیشتر، وقت خود را در شبکه های اجتماعی نگذرانید.

13-تکنیک یادداشت کردن افکار مزاحم:

یکی از کارهایی که کمک می‏نماید تا در زمانی که ذهن شما درگیر موضوعی شده است در حالی که به عنوان مثال برای شرکت در جلسه‏ ای و یا یک پرزنت، نیاز به تمرکز دارید، این است که در جایی مشخص، مثلا در سررسید خود و یا در موبایل خود، موضوعی که ذهن شما را درگیر کرده یادداشت نمایید.
تا به ذهن خود اطمینان دهید در زمانی مشخص بعد از جلسه به این موضوع خواهید پرداخت و آنرا حل خواهید کرد، بدین ترتیب و در آن لحظه می‏توانید ذهن خود را کمی خلوتتر و آرامتر نمایید و با تمرکز بیشتر به کار خود برسید.

دیدگاهتان را بنویسید