نقد پذیری

نقد پذیری

نقد پذیری مشخصه تمام افراد و تیمهای موفق

هربار که نظر مخالفی را می‏شنوید و یا موضوعی بر خلاف میل شما در جمعی مطرح می‏شود باعث ناراحتی و عصبانیت شما می‏گردد؟ اگر در خصوص خود شما یا خلقیات شما و یا عملکرد شما نظری بر خلاف میل شما مطرح شود چطور؟

واقعیت این است که هیچ کس از شنیدن نظر مخالف و یا شنیدن نقد درباره خودش خوشحال  نخواهد شد و اصولا نقد را یک تهدید تلقی می‏نماید. ولی اینکه در اینگونه موارد چگونه باید عمل کرد بسیار حائز اهمیت است. چرا که واکنش ما در این گونه موارد نشاندهنده نوع شخصیت ماست و عملا در ارتباطات آتی ما نیز تاثیر گذار خواهد بود.

نقد چیست و انتقاد پذیری به چه معناست؟

به صورت کلی، می‏توان هر نوع نظر و تفسیر و تحلیل دیگران اعم از مخالف یا موافق در مورد تفکر، عملکرد و …. یک فرد یا یک کتاب یا فیلم و …. را نقد دانست، ولی در بسیاری اوقات نقدها سازنده نیستند و شکل مخرب به خود گرفته و شخص منتقد شروع به حمله به شخصیت فرد نقد شونده می‏نماید. درواقع انتقاد از دیگران نیز آداب خاص خود را دارد که البته موضوع این مقاله نیست؛ در اینجا بیشتر قصد داریم درباره زمانی که ارائه یک نقد منصفانه از فرد نقاد را می‏شنویم، چگونه باید عمل نماییم صحبت کنیم.

در یک جمله انتقاد پذیری به معنای مهارت شنیدن نظرات منفی دیگران و تفکر بی‏طرفانه در مورد آن و پذیرش نقصهای مطرح شده و اصلاح آنهاست. در عمل نقد پذیری کار ساده ‏ای نیست ولی یکی از نشانه ‏های مهم بلوغ افراد در ارتباطات می‏باشد.

چگونه نقدپذیری خود را بهبود دهیم

  • نکته اول و مهم ترین مسئله این است که همواره نقد را یک فرصت به حساب آوریم. این ویژگی آدمها و تیمها موفق است که فرصت نقد شدن را به اطرافیان خود می‏دهند. فارغ از اینکه از نظر خود، نقد منصفانه و به جایی را می‏شنویم یا خیر، اینکه یک نفر در خصوص نقطه ضعفی درباره ما و یا تیم ما صحبت نماید می‏تواند یک فرصت خوب باشد برای پیدا کردن گپها و مشکلات
  • پذیرش اینکه قطعا نقاط ضعفی داریم و اینکه ما هم اشتباه می‏کنیم می‏تواند ما را در نقد پذیری به انسانی بهتر تبدیل نماید.
  • پذیرش اینکه ممکن است بسیاری اوقات نقدهای غیرمنصفانه یا با قصد خاصی بشنویم و این موضوع طبیعی است و نباید ما را به هم بریزد اما پیشنهاد بر این است که همواره پیش فرض را بر آن بگذارید که نقدها از روی خیرخواهی و همکاری است و می‏تواند به ما کمک نماید
  • در بسیاری از مواقع نقدها در مورد عملکرد ماست و نه در مورد شخصیت، و اگر این را بدانیم کمتر تحت تاثیر احساسات منفی قرار می‏گیریم. مثلا وقتی شخصی در خصوص ایرادهای نگارشی گزارشی که تهیه کردیم صحبت می کند، احتمالا هدفش بهبود کیفیت گزارش ماست و قصد تخریب شخصیت ما را ندارد.
  • بدانید که پذیریش نقد می‏تواند باعث انعطاف پذیری بیشتر، ذهن آرامتر، ارتباطات گسترده تر و خلاقیت و پیدا کردن ایده های بهتر گردد

آیا ما هم از دیگران انتقاد نماییم؟

اگر به دنبال ارتباطات خوب و بلند مدت هستید،  نقد نمودن دیگران در حالت کلی پیشنهاد نمی‏شود مگر به ضرورت. به عنوان مثال اگر مدیر یک پروژه هستید و نیاز هست تا مواردی را در خصوص عملکرد تیم خود به آنها گوشزد کنید و یا به عنوان یک پدر یا مادر نیاز هست تا از رفتاری از فرزند خود انتقاد کنید، بهتر است در نهایت آرامش و در یک زمان مناسب و در جلسه ای صرفا با فردی که قرار است نقد شود، در ابتدا با یک تمجید از یک رفتار یا عملکرد خوب مرتبط او شروع کرده و پس از آن در خصوص آنچه از نظر شما اشتباه بوده صحبت نمایید و پس از آن هم شنونده حرفهای طرف مقابل خود باشید، اما سعی کنید در انتهای جلسه حتما جمع بندی نمایید و به نتیجه ای که مد نظر شماست برسید و جلسه را با یک توافق به انتها برسانید.

 

از هم اکنون نقد پذیر بهتری باشید

سعی کنید زین پس رفتاری متفاوت در برخود با نقدهایی که می‏شنوید داشته باشید. در ابتدا از فرد نقاد تشکر نمایید، به هیچ عنوان خود را نارحت نکنید و اگر احساس کردید نقد سازنده ‏ای نیست از کنار آن عبور نمایید. فراموش نکنید قرار است مهارت نقد پذیری به شما کمک نماید تا فرد بهتری باشید و هیچ فرصتی را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید