حل تعارضات در ارتباطات

حل-تعارضات

حل تعارضات در ارتباطات

هربار که با هم تیم‎‌‌های خود در یک پروژه و یا حتی با افراد خانواده خود در زندگی شخصی، دچار اختلاف نظر و تعارض می‏شوید، چگونه آنرا حل می‏کنید؟ به آخرین باری که با فردی تعارض داشتید فکر کنید، در چنین مواقعی آیا دچار چالشهای جدی و دعوا و قهر و … می‏شوید و یا موضوع را رها می‏کنید تا خود به خود حل شود؟ سوال این است که در چنین مواقعی بهترین راه حل چیست؟

نکته مهم این است که تعارضات همواره پیش می‏آید و وجود اختلاف در ارتباطات کاری و غیرکاری اجتناب ناپذیر است و باید به عنوان یک مهارت ارتباطی مهم بتوانیم در چنین مواردی بهترین راه حل ممکن را انتخاب نماییم.

تعارض چیست و چگونه به وجود می‌‏آید؟

خیلی ساده و مختصر، ایجاد هر گونه اختلاف نظر و یا عدم همسویی در ارزشها، انگیزه‏ ها، افکار و … و متعاقب آن ایجاد حس منفی در افراد را می‏توان تعارض دانست. تعارض ممکن است در اثر یک اختلاف معمولی، مثلا در انتخاب راه حل یک مشکل در کار به وجود آید و یا در اثر یک سوتفاهم و سوبرداشت از کلام افراد و یا حتی در اثر تفاوتهای فردی افراد و … ولی هر چه که باشد مهم است در سریعترین زمان ممکن تجزیه و تحلیل شود و  برای آن راه حل پیدا شود.

ممکن است خیلی از اوقات راه حل این باشد که به افراد زمان داده شود تا با فاصله گرفتن از زمان چالش و در شرایط بهتری موضوع را تحلیل کنند و به نتایج بهتری برسند، ولی مهم است که حتما بررسی اولیه کمی پس از ایجاد چالش صورت پذیرد، راه حلهای ممکن بررسی گردد و نتیجه گیری صورت پذیرد و مشکل به حال خود و امید به اینکه خود به خود حل می‏شود، رها نگردد.

راه حلهایی برای حل تعارض:

قطعا در یک مقاله کوتاه، نمی‏توان به تمام راهکارهای ممکن برای حل تعارضات اشاره کرد و چنین موضوع مهمی نیاز به مطالعه چندین کتاب دارد، اما در اینجا به فرآیند اصلی حل تعارضات اشاره می‏شود تا سرنخهای اصلی برطرف نمودن تعارضات خدمت خوانندگان محترم و همراهان همیشگی کافه مدیر پروژه تقدیم گردد:

تا حد امکان از احساسات و هیجانات منفی فاصله بگیرید:

مهم است در ابتدا و پس از اینکه متوجه جدی بودن اختلاف نظر خود با همکار، دوست و … شدید، از هرگونه حرکت احساسی و بیان جملاتی که ممکن است برای شما در آینده دور یا نزدیک، گران تمام شود اجتناب نموده، نفس عمیق بکشید، در صورت امکان آبی بنوشید و اگر احساس نمودید که شما و طرف مقابل از فضای حل مسئله دور هستید، ادامه مکالمه را به زمان دیگری موکول کنید

بررسی موضوع از دیدگاه بی طرفانه:

سعی کنید از بیرون، و از دید یک ناظر سوم به مسئله بنگرید و سعی کنید اصل حرفهای طرف مقابل را بشنوید و اگر احیانا از واژه ‏های مناسب استفاده نمی کند و یا با صدای بلند صحبت می‏کند که مطلوب شما نیست، جدای از حاشیه ‏ها، اصل و منطق کلام او را دریافت کنید تا بهتر بتوانید برای ادامه مسیر مذاکره تصمیم گیری کنید؛ و یا در صورتی که فضای احساسی موجود این امکان را از شما گرفته، تلاش کنید تا از فردی منطقی و بی‏طرف که مورد تایید دو طرف می‏باشد کمک بگیرید تا دیدگاه بهتری نسبت به حل موضوع پیدا نمایید. فراموش نکنید مهمترین بخش حل یک مسئله، فهم و تعریف درست صورت مسئله آن به دور از احساسات و قضاوتهای شخصی است.

حل صرفا یک موضوع در لحظه:

مهم است که در زمانی که اختلاف نظری در خصوص موضوعی وجود دارد، تا حدامکان در خصوص موضوعات دیگری که محل اختلاف است صحبت نشود و در خصوص مشکلات قبلی هم در شرایط فعلی بحث نگردد تا جو موجود متشنج نشود و صرفا بر روی پیدا کردن ریشه اصلی موضوع و راه حل بر روی اختلاف فعلی تمرکز شود و به قولی، مسائل را باید یکی یکی حل کرد. و البته پیشنهاد می شود در فضای حل مسئله بر روی توافقات و یا مواردی که تصوری می شود دو طرف اتفاق نظر دارند هم تمرکز شود تا کمی از بار منفی و تعارضات کم شود.

استفاده از مهارت حل مسئله:

پس از اینکه توانستیم فضای احساسی را کنترل نموده و صرفا بر روی یک موضوع اصلی تمرکز کنیم و ریشه اصلی مسئله را پیدا کردیم، حال زمان آن است که تمامی راه حلهای ممکن را بررسی و تحلیل و بهترین آن را انتخاب و اجرا نماییم.

اختلافات را حل کنید

در انتهای مقاله، باز هم تاکید می‏گردد که نباید اختلافات و چالشها را به حال خود رها نمود تا کهنه و قدیمی گردند و موضوعاتی بعضا ساده، تبدیل به کینه و دشمنی شوند.

پیشنهاد می‏شود لیستی از تعارضات موجود خود در پروژه‏ های مختلف کاری و زندگی شخصی خود استخراج نمایید، آنها را اولویت بندی نموده و در خصوص حل آنها برنامه‏‏ ریزی نمایید. مهم این است که شروع کنید و اراده برای حل مسائل خود داشته باشید.

موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید