مدیریت بودجه

مدیریت-بودجه-

مدیریت مالی و بودجه در کار و زندگی

احتمالا بارها برای شما پیش آمده که در انتهای ماه احساس کردید بیش از اندازه نیاز خود خرج کرده‌‏اید و یا با کمبود بودجه برای کاری که از قبل برای ان برنامه ریزی کرده‏‌اید مواجه شدید. حال سوال این است که چگونه می‏توان مدیریت مالی بهتری در زندگی داشت و امور مالی خود را بهتر سامان داد.

در این مقاله کوتاه تلاش بر این است تا خیلی موجز به روشی که می تواند به ما در برنامه ریزی مالی و کنترل بودجه کمک می کند اشاره شود ولی همانگونه که می دانید مباحث مدیریت مالی دنیای بزرگی دارد که هر چقدر در آن عمیق تر شوید ضرر نخواهید کرد.

کلیات مدیریت بودجه در پروژه‌‏ها:

روشهای مختلفی برای تخمین بودجه یک پروژه (صنعتی، فناوری و ….) وجود دارد که یکی از مرسوم ترین روشها، تهیه لیست تک تک فعالیتهای پروژه و برنامه ریزی و تهیه ساختار شکست پروژه و محاسبه هزینه هرکدام از فعالیتها (اعم از خریدهای مورد نیاز، دستمزدهای نیروهای انسانی، قراردادهای پیمانکاری و ….) و جمع بستن آنها و در نظر گرفتن 5 تا 10 درصد هزینه بیشتر به عنوان ریسکهای احتمالی افزایش هزینه هاست. در طول پروژه بر اساس هزینه های واقعی مجدد باید بودجه پروژه را به روز نمود. اما اجازه دهید که در این مقاله بیشتر به برنامه ریزی برای بودجه امور زندگی شخصی خود بپردازیم:

برنامه ریزی مالی در زندگی شخصی:

در زندگی شخصی موضوع کمی متفاوت است، شما ممکن است بخواهید برای هدف یا موضوعی خاص بودجه تعیین کنید و یا برای امور روزمره زندگی خود برنامه ریزی کرده و امور مالی خود را مدیریت نمایید.

در حالت اول و برای برنامه ریزی مالی و بودجه جهت هدفی خاص، می توان شبیه به فرآیندی که در بخش قبلی در خصوص محاسبه بودجه پروژه ها اشاره شد، استفاده نمایید. مثلا فرض کنید جهت یک سفر داخلی در نوروز می خواهید برنامه ریزی مالی خود را انجام دهید و از امروز 4 ماه تا نوروز باقی مانده است. ابتدا باید سرفصل موضوعاتی که نیاز به بودجه دارند را مشخص نموده و سپس بابت هرکدام از سایتها یا افراد معتبر هزینه ها را استعلام نمایید.

مثلا:

گرفتن مرخصی‏های لازم از اداره:

هزینه ای ندارد و صرفا باید اقدام گردد.

رزرو یا خرید بلیط رفت و برگشت هواپیما:

مثلا 4 میلیون تومان

هزینه اقامت:

برای پنج شب 15 میلیون تومان

تخمین هزینه گردش در شهر:

بر اساس لیست نقاطی که مد نظر شماست و آن را تهیه کرده‏اید برای گردش، این تخمین صورت می پذیرد و مثلا می شود 3 میلیون تومان

هزینه ناهار و شام پنج شب:

مثلا 5 میلیون تومان

تخمین هزینه خرید سوغاتی برای آشنایان:

3 میلیون تومان

و ….

حال فرض کنید همین 30 میلیون تخمین بودجه اولیه شما برای سفر است، جهت موارد پیش بینی نشده و ریسک هزینه ها، 10 درصد هم اضافه برآورد می نمایید و عملا 33 میلیون را به عنوان بودجه سفر خود تعیین می کنید.

زین پس باید حواستان به تغییر احتمالی برنامه و هزینه ها باشد تا در صورت نیاز بودجه خود را به روز نمایید و بتوانید برای تامین آن برنامه ریزی نمایید و در زمان اجرا، تا حد امکان به آن پایبند باشید (البته آنقدر هم سخت نگیرید که مزه سفرتان تلخ شود)

برنامه ریزی مالی امور روزمره:

جهت برنامه ریزی مالی امور روزمره، نیاز است تا مدتی، مثلا یک ماه یا حتی بیشتر، هزینه‏‌های زندگی خود را به صورت مکانیزه (در یکی از نرم افزارها یا اپلیکیشن هایی که در خصوص مدیریت مالی شخصی می باشند و اصولا هم رایگان هستند )، یا به صورت دستی و در یک دفتر که مخصوص امور مالی است، ثبت نمایید، و در انتهای ماه بررسی نمایید که هریک از دسته های هزینه، چقدر برای شما آب خورده است، مثلا هزینه‌ی:

 رفت و آمد (تاکسی، اسنپ و مترو و ….): 1.5 میلیون

خوراکی (ناهار، اسنک و ….): 2.5 میلیون

خرید میوه جات و صیفی جات: 1 میلیون

خرید مواد پروتئینی (گوشت و …): 1 میلیون

اقساط پرداخت شده بانک: 4 میلیون

قسط مدرسه فرزند: 2 میلیون

سایر هزینه ها: 3.5 میلیون

یعنی مثلا به طور تقریب در یک ماه 15.5 میلیون هزینه های امور زندگی شماست، می توان دو ماه دیگر هم این حرکت را ادامه داد تا به طور دقیقتر بودجه مورد نیاز برآورد گردد.

حال می توان آنالیز کرد که چه هزینه ‏هایی را می توان کاهش داد و چگونه می توان پول بیشتری را پس انداز نمود و اینکه در هر ماه کنترل نماییم که بیش از بودجه مورد نیاز خرج نگردد.

برنامه ریزی و اجرا کنید:

مثل سایر مواردی که در این سایت بیان شده است، پیشنهاد ما این است که عملگرا باشید و از هم اکنون برای خود سیستمی برای برنامه ریزی های بهتر امور مالی زندگی خود تعیین کنید و شروع به اجرا نمایید. فراموش نکنید، هدف ما این است که به بهترین نسخه خود تبدیل شویم، پس سخت نگیرید و عملگرا باشید تا بتوانید به بهترین مدیر پروژه امور زندگی خود تبدیل شوید.

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید