پیشرفت در پروژه های زندگی با ساخت عادتهای موثر
بسیاری از اوقات در تنظیم اهداف و برنامه های خود خیلی خوب عمل می کنیم، ولی زمان اقدام کردن که می رسد، آن طور که باید و شاید نمی توانیم کارها را جلو ببریم. همانگونه که احتمالا شنیده باشید، یا در کتاب اثر مرکب خوانده باشید، اگر بتوانیم هر روز به میزان کمی بهبود در خود حاصل کنیم و مثلا روزی یک درصد هم بهتر شویم، در بلند مدت اتفاقات شگرفی را در زندگی خود شاهد خواهیم بود.
اما سوال این است که چگونه می توانیم خود را بهتر کنیم و در کارها پیشرفت کنیم و البته در این پیشرفت استمرار داشته باشیم و آن را حفظ کنیم؟ پاسخ این است که باید بتوانیم برای خود عادات درست و موثری را ایجاد کنیم و البته عادات اشتباه خود که ممکن است باعث پسرفت ما شود را نیز حذف کنیم. در این مقاله، کمی بیشتر در خصوص ایجاد عادات مناسب در خود صحبت خواهیم نمود.
پیشنیاز ساخت عادات موثر
نکته مهمی که باید پیش از ایجاد عادات خوب در خودمان توجه کنیم، این است که باید هدفگذاری و برنامه ریزی مناسبی را انجام داده باشیم. در خصوص هدف گذاری در کافه مدیر پروژه بیشتر صحبت خواهیم نمود ولی اگر موجز بخواهیم به آن بپردازیم، منظور این است که اهداف چالش برانگیز و در عین حال قابل دستیابی و البته قابل اندازه گیری برای خود انتخاب کرده باشیم.
به گونه ای که با ذات و علایق ما همخوانی داشته باشد و بعد از آن برنامه ریزی مناسبی نیز برای رسیدن این اهداف تدارک دیده باشیم به گونه ای که اهداف را بر اساس زمانی که در اختیار داریم شکسته باشیم و به هدفها و تارگتهای کوچکتر تقسیم کرده باشیم و اقدامات لازم برای رسیدن به آنها را مکتوب کرده باشیم. حال راحتتر می توانیم به این موضوع فکر کنیم که چه عاداتی را باید برای موفقیت در اهدافمان در خود تقویت کنیم.
به عنوان مثال، فرض کنید یکی از اهدافی که برای خود گذاشته اید کاهش وزن می باشد و باتوجه به مشورتی که با دکتر خود داشته اید تصمیم گرفته اید که در طول پنج ماه، 10 کیلوگرم کم کنید. و مشخص نموده این که در هر ماه حدود 2 کیلو باید کم کنید، حال باید دید چه عاداتی برای رسیدن به این هدف نیاز است که در شما تقویت شود. از عاداتی که باید ایجاد شود می توان به کاهش وعده های غذایی، افزایش مصرف سبزیجات در رژیم غذایی، کاهش حجم وعده های غذایی، جویدن بیشتر لقمه ها، روزی نیم ساعت پیاده روی، هفته ای سه روز ورزش هوازی به مدت یک ساعت و …. اشاره نمود. البته که این یک مثال است و ممکن است با مشورت پزشک، با ایجاد دو یا سه عادت جدید، بتوان در خصوص سلامتی خود در زندگی انقلابی ایجاد نمود.
آیا ساخت عادت واقعا باعث ایجاد تحول می شود
فرض کنید که روزی فقط نیم ساعت در حوزه تخصصی کار خود مطالعه نمایید. در یک سال یعنی چیزی حدود 183 ساعت مطالعه تخصصی و مطالب جدید که می تواند شما را کاملا از سایر همکاران خود متمایز نموده و باعث پیشرفتهای شگرف گردد و یا روزی نیم ساعت پیاده روی ساده که به گفته پزشکان می تواند تاثیرات زیادی در سلامتی و بهبود روحیه و …. در شما گردد.
درواقع همین عادتهای کوچک روزانه یا هفتگی یا … است که باعث بهبودهای بزرگ در زندگی می گردد. داشتن عادتهای مناسب در زندگی باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس و کاهش استرس می گردند.
چگونه در خود عادتهای خوب جدید اضافه نماییم
در ابتدا بر اساس اهداف و برنامه های خود که در ابتدای مقاله نیز به آنها اشاره شد، لیستی از عادتهای مورد نیاز خود که می تواند در میان مدت یا بلند مدت تحولی در زندگی ما ایجاد نماید تهیه کرده و سپس آنها را اولویت بندی نموده و یک یا دو مورد از اولویتهای بالا را انتخاب کرده و در طول یک ماه شروع به انجام آن می نماییم؛ درواقع در ابتدا خیلی به خود سخت نمی گیریم تا بتوانیم شروع خوبی داشته باشیم و به صورت تدریجی سایر عادات را شروع به انجام می نماییم. تجربه نشان داده است که اگر اقدامی را در حداقل سه هفته انجام دهیم، تبدیل به عادت شده و زین پس احتمالا به صورت ناخودآگاه آن را انجام خواهیم داد. آنچه مهم است استمرار در این خصوص است
عواملی که ممکن است باعث عدم موفقیت در ایجاد عادتهای جدید گردد
- نداشتن هدف و برنامه مناسب
- عدم انگیزه کافی در اهداف انتخاب شده
- نداشتن اولویت بندی در اهداف و برنامه ها
- کم صبر بودن و عجله کردن در ایجاد یک عادت جدید
- عدم تمرکز کافی و انتخاب عادتهای جدید زیاد در طول مدت زمان کم
- تحت فشار قرار دادن و قضاوت خود
اقدامک
زمان آن است که گام به مرحله عملگرایی بگذاریم، یک عادت جدید که باید در زندگی خود ایجاد نمایید را انتخاب نموده و شروع کنید. برای شروع سعی کنید این عادت خیلی سخت نباشد، مثلا روزی 10 دقیقه مطالعه، یا روزی 5 دقیقه مدیتیشن و یا روزی 30 دقیقه کنار گذاشتن موبایل و … و این عادت را به مدت سه هفته انجام دهید. این یک شروع خوب است. پس از آن کم کم عادتهای جدید را در نظر گرفته و بر اساس اهداف خود به زندگی روزمره خود اضافه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید