بهبود مهارت کار تیمی در کلیه پروژه های زندگی
بهبود مهارت کار تیمی در کلیه پروژه های زندگی
احتمالا در مصاحبه های کاری و یا حتی در جلسات توسعه فردی بسیار پیش آمده که در مورد توان شما در کار تیمی و همکاری با سایرین از شما سوال شده و یا به شما فیدبک مثبت یا منفی در خصوص عملکرد شما در همکاری با دیگران ارائه شده است.
واقعیت این است که برای کلیه شرکتها و مدیران، مهارتهای ارتباطی افراد و کار تیمی بسیار حائز اهمیت است، اما منظور از کار تیمی دقیقا چیست؟ و چگونه می توانیم عملکرد بهتری در کارهای تیمی با سایر هم تیمیهای پروژه هایمان داشته باشیم؟
کار تیمی چیست؟
همانگونه که می دانید “تیمها” در شرایط مختلف و بر اساس نیاز سازمانها از دو یا چند نفر از پرسنل جهت هدفی مشخص تشکیل می شوند و انواع مختلفی دارند، در این مقاله، منظور تیمهایی هستند که جهت پیشبرد پروژه یا پروژه هایی خاص، شکل می گیرند و هر عضو تیم، با صلاحدید یا ابلاغ مدیر پروژه، نقش یا نقشهایی جهت تحقق پروژه بر عهده می گیرد.
در یک تعریف ساده، منظور از کارتیمی (فارغ از نوع تیم)، همکاری و هماهنگی هر کدام از اعضا با سایر اعضای تیم در جهت پیشبرد اهداف پروژه به شکلی اثربخش است.
اصولا اگر کار تیمی به درستی جلو برود، انگیره کل اعضای تیم و اثربخشی عملکرد آنها به مراتب بیشتر می گردد. حال سوال این است که چه خصوصیاتی باعث می شود تا همه، ما را به عنوان یک همکار همیار و اثربخش و توانمند در کار تیمی بشناسند و درواقع سایر تیمها هم تمایل داشته باشند تا یک هم تیمی مانند ما در تیم خود داشته باشند؛ در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می نماییم:
راه های ارتقای مهارت کار تیمی:
داشتن تفکر سیستمی:
مفهموم تفکر سیستمی بسیار گسترده است ولی به طور خلاصه، در اینجا منظور این است که اهداف تیمی بر اهداف شخصی ارجحیت داشته باشد و همه افراد تیم، موفقیت خود را در قالب تیم ببینند.
شناخت شخصیت و نقاط ضعف و قوت هم تیمی ها به انداز کافی:
اینکه شناخت کافی از نوع شخصیت و رفتارهای هم تیمی های خود داشته باشیم و بدانیم که ترجیحشان در تعاملات به چه شکل است قطعا به همکاری بهتر و موثرتر کمک می کند
برای هم تیمی های خود وقت بگذارید:
شنونده بودن و ایجاد اعتماد سازی با هم تیمی ها، مسئله ای بسیار مهم است. گاهی لازم است که جدای از کار، به درد و دلهای هم تیمی خود گوش کنید و با او همدلی کنید، این امر به ایجاد اعتماد بیشتر بین طرفین و تعاملات بهتر در آینده کمک شایانی می نماید. مطمئنا کار کردن با یک دوست بیشتر اواقات راحتتر از کار کار کردن با یک همکار معمولی است.
دیدگاه خود مدیریتی هر یک از اعضا:
این دیدگاه از واژه self-organized اقتباس شده که در مفاهیم پروژه های اجایل بسیار استفاده می شود و به معنای اینکه هر فرد خود بتواند برای کارهای خود در تیم برنامه ریزی نموده و پیشبرد تک تک وظایف خود را تا منجر به نتیجه شدن پیگیری نماید و عملا باری از دوش تیم بردارد.
فراتر از مسئولیت پذیری:
امروز برای اینکه یک هم تیمی خوب باشید صرفا مسئولیت پذیری در حوزه کار خود کفایت نمی کند و بعضا لازم است قابلیت پوشش دهی سایر اعضای تیم در مواقع ضروری مثلا در زمان مرخصی آنها، ترک کار یا مثلا در مواقعی که به هر دلیلی سایر هم تیمی ها عملکرد قابل قبول ندارند و نیاز به کمک دارند، هم داشته باشید.
داشتن دیدگاه حرفه ای و عدم انتظار پاداش در کمکهایی که انجام می دهید:
داشتن چنین دیدگاهی صرفا به حال خوب خودمان منجر خواهد شد و اینکه محیط کار خود را تبدیل به فضایی دوستانه تر و حرفه ای تر برای کار می نماید.
ارائه فیدبک:
ارائه بازخور به هم تیمی ها، چه مثبت باشد و آنها را تشویق کنیم و حس خوب به آنها بدهیم و چه فیدبک منفی به هم تیمی ها بدهیم البته با رعایت احترام و حتی بعضا با لحن شوخی و از روی محبت، می تواند به ارتقا تیم و کار تیمی منجر شود.
داشتن اخلاق خوب تیمی:
داشتن خصوصیات خوبی مانند قابل مذاکره بودن، در دسترس بودن، پذیرش نقدها و عدم ناراحتی از نقد شدن توسط مدیر تیم یا سایر هم تیمی ها می تواند شرایط مناسبی برای ما در هر تیمی ایجاد نماید.
در نظر گرفتن team Building توسط مدیران:
اینکه زمانهایی برای دور هم جمع شدن اعضای تیمها، خارج از فضای کاری، مثلا در یک کافه یا رستوران، در نظر گرفته شود می تواند به روابط بهتر آدمها و بهبود عملکرد کاری آنها منجر شود.
اهمیت دادن به یادگیری مدام در حوزه ارتباطات:
یادگیری مهارتهایی مانند حل مسئله، ارتباطات اثربخش و حل تعارضات و به روز نگه داشتن اطلاعات خود در این حوزه ها می تواند به ما در اینکه هم تیمی بهتری باشیم کمک کند
سایر راهکارها: موارد زیاد دیگری نیز می تواند به ما در همی تیمی بهتری بودن کمک نماید، مانند انعطاف پذیری، انضباط شخصی وتیمی، مرور مداوم اهداف تیمی، پیگیر بودن، احترام به علایق هم تیمی ها و ….
اهمیت کار تیمی برای مدیران بیشتر از آن چیزی است که فکر می کنید
فراموش نکنید برای مدیران سازمانها بسیار مهم است که بتوانند افرادی را در تیمهای خود داشته باشند که بدون درگیری و مشکل با سایر همکاران و هم تیمی های خود و با اثربخشی بالا در تعاملات، کارها را پیش ببرند و بعضا این افراد در استخدام یا ادامه کار، ارجحیت دارند به افرادی که ممکن است به لحاظ فنی در سطح بالاتری باشند ولی قدرت تعاملی خوبی برای ارتباط با سایر افراد ندارند و مدام باعث دعوا و موضوعات فرسایشی در تیم خود می شوند. پس، از هم اکنون بیشتر به موضوع ارتقا مهارت کار تیمی خود اهمیت دهید و در راستای توسعه خود در این خصوص تلاش نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید